Harmonica’s (trekzakken)

Harmonica's

De harmonica – of trekzak – is een instrument met vele verschijningsvormen. Dat geldt voor zowel het uiterlijk als voor de klank. Van de simpele en vaak kleine instrumenten die vaak worden gebruikt in de folkloristische muziek. Duitsland en Ierland zijn daar goede voorbeelden van. Dat loopt via meer gecompliceerde instrumenten door tot de populaire Steirische harmonica met hun karakteristieke zware bassen.

Hoewel je bij ons bijna alle varianten van de trekzak zult vinden, ligt het accent toch op de laatst genoemde soort. Omdat de muziek uit Oostenrijk vooral in het oostelijke deel van ons land populair is. Maar ook omdat er lesmethoden voor zijn ontwikkeld die het spelen binnen bijna ieders bereik brengt. Noten lezen is niet noodzakelijk.

Strasser Harmonika

Zweverink Muziek is een belangrijke leverancier van Strasser Harmonica’s. Dit kwaliteitsmerk is onder meer bekend door de mogelijkheid om het instrument geheel naar smaak en wens van de toekomstige bespeler te laten vormgeven. 

Klik HIER of via het menu voor de speciale Strasser-pagina op deze website

(lees hieronder verder)

Michlbauer
Eigenaresse Dinie Zweverink is een nauwe samenwerking aangegaan met Michlbauer Harmonikawelt uit Oostenrijk. Florian Michlbauer ontwikkelde het zogeheten griffschrift dat de plaats van noten inneemt en gemakkelijker te leren is.

Docent
Dinie Zweverink is naast verkoper van de Steirische harmonica ook gecertificeerd docent volgens de methode van Michlbauer. HIER staat het zwart-op-wit.

Bladmuziek
Florian Michlbauer schrijft veel les- en speelboeken voor de harmonica. Zweverink Muziek neemt de verkoop hiervan voor de Nederlandse markt voor haar rekening.
(hierover later meer…)

Vraag & antwoord
– Is trekzak geen oneerbiedig woord voor de harmonica?
Antwoord: Niet echt. En als het al zo is, is het een geuzennaam geworden en dus gewoon te gebruiken. Er is het internettijdperk nog een goede reden bijgekomen: Google denkt bij het woord harmonica dat we op zoek zijn naar een mondharmonica (in de VS altijd harmonica genoemd). Als je zoekt op trekzak kom je meestal sneller bij je doel.

Florian Michlbauer en Dinie Zweverink