Nieuws

2023

Het was een prachtig jubileumjaar


Iedereen bedankt voor al die jaren.

Wij gaan door! 

Wij wensen iedereen een gezond, gelukkig en muzikaal nieuwjaar.

.

Nieuw: Suzuki mondharmonica's in onze webshop

Goed nieuws voor liefhebbers van mondharmonica’s. In onze webshop zijn de meest gangbare modellen van Suzuki toegevoegd. Een overzicht is ook te vinden via de menukeuze ‘overig’ en vervolgens ‘mondharmonica’s‘. Het gaat om kwalitatief hoogwaardige instrumenten. Wie ze liever eerst zelf in handen wil hebben kan ze komen bewonderen in onze winkel in Lochem.

Houd onze webshop in de gaten, want de komende tijd gaan we nog meer artikelen toevoegen. 

Accordeon- en harmonicafestival 75 jaar Zweverink Muziek

25 juni 2023 accordeon- en harmonicafestival t.g.v. Zweverink Muziek 75 jaar !!
Van 11.00 – 17.00 uur bij de Heksenlaak, Zwiepseweg 32 in Barchem (Gem. Lochem)
Er is een podiumprogramma met o.a. Accordeonver. Concordia, Martin Krijgsman, Moonschine duo, Annie & Marie, Steirisch harmonica orkest Lochem, gelegenheidsaccordeonorkest speelt Bach, recreanten LAV, Jeugdaccordeonorkest o.l.v. Dinie
Tevens kan er overal muziek gemaakt worden. Vrije groep o.l.v. Martin Krijgsman.
Toegang gratis. Vrije gift welkom 

2022


We staan te popelen:-) Het ziet ernaar uit dat de Bachweken Lochem dit jaar door kunnen gaan. We beginnen al op 17 maart met een Bachlezing van Jan Kleinbussink, en we sluiten af op 9 april met de fantastische Matthäus Passion. Al jaren een hoogtepunt in Lochem. Maar daar tussenin wordt ook nog zo ongelooflijk vel moois georganiseerd rond Bach tijdens de Bachweken. Van een Bachwandeling, een Bachvesper, een heerlijk Bachdiner bij Kawop, een Bachfilm, een Bach-improvisatie, Bach-beiaardconcerten, de (zeer aanbevolen) virtuoze Vincent van Amsterdam met zijn Goldbergvariaties op accordeon en de Johannes Passion door het Vocaal Ensemble Lochem. We houden u graag op de hoogte over alles rond de Bachweken. Wilt u bericht daarover van ons ontvangen, stuur dan een mail naar info@bachwekenlochem.nl. Uiteraard kunt u ook deze site in de gaten houden en u vindt ons ook op facebook en instagram. Hopelijk zien we elkaar dit jaar bij de Bachweken Lochem.

Stichting Bachweken Lochem
Boeije Jansen
Marianne Scheepens
Anneke Wulffraat
Rien Wulffraat

Maarten Delen 

Meer info:  https://bachwekenlochem.nl/

 

Zondag 3 april: Dinie Zweverink en haar speciale Bach-accordeonorkest

Dinie Zweverink heeft speciaal voor de Bachweken een accordeon orkest geformeerd. De spelers komen uit de gemeente Lochem maar bijvoorbeeld ook uit Oldenzaal, Borne, Almere en Neede. Dinie is op zoek gegaan in het archief van Accordeonvereniging Concordia en Rob Zieverink. Deze geboren Lochemer heeft een aantal stukken van Bach gearrangeerd voor Accordeonorkest. Eén van de werken die worden gespeeld is Bist du bei mir. Voor Dinie heel speciaal en gearrangeerd door haar vader.
 
Datum: zondag 3 april
Locatie: Remonstrantsekerk, Emmastraat in Lochem
Aanvang: 15:00 uur
Entree: € 10,00
Kaartverkoop: online via bachwekenlochem.nl. Daarnaast zijn kaartjes verkrijgbaar bij boekhandel Lovink en de VVV Lochem, beiden aan de Markt in Lochem. Voor de verkoop van de kaartjes worden servicekosten gerekend.
Kaarten ook verkrijgbaar voor aanvang van de uitvoering aan de kerk.

Organisatie: Stichting Bachweken Lochem
 
 
 
 

2021

Gratis workshop voor kinderen

zaterdagmiddag 8 en 15 mei, aanvang 15.30
Locatie: Zweverink Muziek, Zwiepseweg 80 in Lochem.
Als ik niet de klas in kan…. dan mogen de kinderen bij mij komen om te proberen hoe leuk het is om accordeon te spelen. Zowel alleen als in een orkest.
Meld je nu aan voor één van de komende workshops.
Alle uitleg en zelf proberen….
NB max. aantal deelnemers, rekening houdende met de voorschriften van het R.I.V.M.
Informatie en aanmelden. Tel/App 0573251704 of info@zweverinkmuziek.nl

Nu verkrijgbaar in Nederland: Harmonica's van Schmidt

Update Pagina ''Snaarinstumenten''

Neem nu een kijkje op onze vernieuwde ”snaarinstrumenten” pagina. Het begin is er!  Nog beter kom ze live uitproberen. Muziek instrumenten moet je horen en voelen.

2020

Workshops voor beginners

Zweverink Muziek houdt een aantal workshops voor mensen die net beginnen met het bespelen van een harmonica of accordeon, of die dit van plan zijn te gaan doen. Doel is om ze op een verantwoorde wijze op weg te helpen. In coronatijd blijken veel mensen hun tijd te willen besteden aan musiceren.
 

Eigenaresse Dinie Zweverink zegt: “In mijn winkel merk ik dat veel mensen een goedkoop instrument aanschaffen en dan eerst zelf willen proberen of het lukt. Mijn ervaring staat daar haaks op. Je kunt beter een goed instrument huren en een paar lessen nemen, dan heb je het eerder en sneller geleerd. Een paar basisinstructies van een kenner zijn essentieel. Dan wordt meteen gecontroleerd of je goed op weg bent, zodat je later niet van alles weer moet afleren als je besluit alsnog om les te nemen.”

Goed instrument

Ook blijkt dat veel mensen weer afhaken omdat het ze allemaal niet snel genoeg gaat. Met de juiste tips en instructie is dit te voorkomen. “Maar vanzelf gaat het nooit. Er moet wel geoefend worden”, aldus Dinie Zweverink. Ze wijst er verder op dat een goed huurinstrument het speelplezier vergroot. Een instrument dat zwaar speelt, lucht verliest of vals klinkt motiveert niet echt.

Kiezen

Na een goede start komt vanzelf het moment waarop een eigen instrument kan worden aangeschaft. Als je al kunt spelen wordt kiezen veel gemakkelijker. Je moet een instrument namelijk voelen en horen. En het moet ook nog bij de portemonnee passen. “Het is altijd een uitdaging om voor iemand, binnen het beschikbare budget, iets passends te vinden”, zegt Dinie Zweverink, die een van de grootste collecties instrumenten van Nederland in voorraad heeft.
 

Voor liefhebbers geeft ze een aantal gratis workshops met maximaal 4 deelnemers en geschikt voor alle leeftijden. Deze worden gehouden in de winkel aan de Zwiepseweg 80 in Lochem. Het instrument wordt uitgelegd en kan worden uitgeprobeerd. Ook worden de beschikbare lesmethoden besproken en verwijzing naar beschikbare docenten in de regio is mogelijk. Het streven is dat de deelnemer na afloop al een stukje met twee handen kan spelen.

Een overzicht van data en tijden:

Vrijdag 18 september, 19.00 uur: Introductie 2 rij harmonica
Zaterdag 26 september, 15.30 uur: Introductie steirische harmonica
Vrijdag 2 oktober, 19.00 uur: Introductie accordeon

Voor kinderen is er een kennismaking met de accordeon, inclusief het zelf bespelen van een instrument:

Donderdag 17 september, 16.30 en 19.00 uur.
Zaterdag 19 september, 15.20 uur.

Aanmelding

Aanmelding is voor alle genoemde workshops vereist. Dit kan in de winkel of telefonisch via 0573 25 17 04. Naar dit vaste telefoonnummer kunnen ook WhatsApp-berichten worden gestuurd. E-mailen is mogelijk via: info@zweverinkmuziek.nl.

Meer op: zweverinkmuziek.nl

Harmonicatreffen Heksenlaak op 27 september

Op zondag 27 september houd ik een treffen voor harmonicaspelers bij de Heksenlaak. Maar let op!: Alleen met vooraanmelding i.v.m. de voorzorgsmaatregelen.

Het is de bedoeling dat we samen en om de beurt muziek met en voor elkaar gaan maken. Een welkome  afwisseling in deze coronatijd. Velen hebben mij gevraagd: ‘Wanneer is er weer eens wat?’

We kunnen om 10.30 uur terecht in de grote zaal van de Heksenlaak, Zwiepseweg 32 in Barchem (gem. Lochem).Afhankelijk van wie er komen maak ik een programma.

Meld je z.s.m. aan, want: vol is vol!
Bij mooi weer kunnen we ook buiten spelen, maar ook dan geldt: vooraf aanmelden.

Einde ca. 16.30/17.00 uur

Meer info en aanmelden bij Zweverink Muziek tel./app 0573 251704 of mail
info@zweverinkmuziek.nl

(Je kunt ons nu via WhatsApp bereiken door een bericht te sturen naar 0573-251704)

Muziekinstrumenten -speeltuin voor kinderen (1 en 29 feb.)

Op de zaterdagen 1 en 29 februari houden we een muziekinstrumenten-speeltuin. Kinderen kunnen dan – onder begeleiding – rondsnuffelen in onze winkel en een heleboel muziekinstrumenten uitproberen. Een echte muzikale speeltuin dus.

Tussen 15.00 en 17.30 uur staan diverse instrumenten klaar om uitgeprobeerd te worden. Altijd al eens op een trompet, saxofoon of dwarsfluit willen blazen…? Lukt het jou om hier geluid uit te krijgen?

Maar een ukelele, gitaar of accordeon proberen kan ook. Kijk rustig rond en ontdek het verschillen tussen de vele gitaren en de verschillende percussie-instrumenten.

Wil je informatie over muziekles en/of muziekdocenten in de regio? Wij hebben vele adressen waar je terecht kunt. Tegenwoordig kun je bijna elk moment instappen met les.

Voor de eerste lessen is het mogelijk om diverse instrumenten bij ons te huren. Zo kun je uitvinden of het iets voor je is en hoef je niet meteen een groot bedrag uit te geven voor een nieuwe instrument.

Vakantieperiode: afspraak maken

I.v.m. de vakantieperiode is het verstandig om jouw bezoekje aan onze winkel van te 
voren af te spreken als je meer info wilt over bepaalde instrumenten. Dan weet je zeker dat je niet voor niets naar Lochem komt.

Vrijdag 2 augustus gesloten

Wegens familie-omstandigheden zij wij op 
vrijdag 2 augustus de gehele dag gesloten.

Een muzikaal 2019 toegewenst

Zweverink Muziek wenst iedereen een voorspoedig en muzikaal 2019 toe. Kom vooral regelmatig langs om onze nieuwe aanwinsten en aanbiedingen te bekijken. 

We verwelkomen u graag:
Dinie Zweverink en Arvid Bruntink

2 december: Muziekfestival Laren

Kulturhus 't Kruispunt in Laren

In het kader van ons 70-jarig jubileum houden op zondag 2 december, in samenwerking met het Kulturhus Laren een Muziekfestival rondom accordeon en harmonica. Hieraan weken vele muzikanten mee.

Tijdschema toegevoegd: kijk onderaan dit bericht

Het gevarieerde programma vindt plaats op 3 podia. Zo zijn er onder meer optredens van Duo d ‘Accordage met Ed Vervloet (accordeon) en Arnold Slaghek (gitaar/zang). Zij zorgen voor de Franse sfeer.

 Anneke Goudkuil brengt Scandinavische volksmuziek op harmonica. Het Steirisch Harmonica-orkest Lochem zorgt voor een Oostenrijks tintje. De Jennechies staan garant voor gezellige meezingers op hun 2 rij-harmonica’s. De blaaskapel Vinočanka speelt Tsjechische klanken.

 Alle accordeonverenigingen uit de gemeente Lochem zijn aanwezig. Dit zijn Concordia uit Lochem, Vios Harfsen en natuurlijk de Larense Accordeonvereniging (LAV). De laatste zelfs met twee orkesten. Concordia komt met het A-orkest en het jeugdorkest. 

De accordeonisten spelen werk uit hun eigen repertoire, maar treden ook gezamenlijk op. Accordeonmuziek van Bach tot Coldplay, klassiek, volksmuziek, pop en ballades met zang van het koor Out of the box uit Lochem.

Het Muziekfestival is er voor jong en oud. Voor elk wat wils. Bezoekers kunnen door de verschillende podia hun eigen programma samenstellen. Laat je verrassen.

Entree € 5,00 incl. 1 consumptie | kinderen t/m 12 jaar gratis.
Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij Het Kulturhus en bij Zweverink Muziek (vanaf 17 november).

Programma:

12.45 buiten midwinterhoorns en binnen ontvangstmuziekje door Herman,Wim 
en Joop

13.30  aanvang optredens in de kerk
           Groot accordeon orkest
14.00  Die Midlandsteier
14.20  AnnekeGoudkuil
14.45  VIOS
15.20  Duo d ‘accordage
15.45  A orkest LAV
16.20  Jeugdorkest Concordia
16.40  Concordia  met koor Out of the box
17.00  Concordia met rekreanten LAV en Vinocanka
17.15  + steiergroep

Ondertussen afwisselend in de hal/zaal
13.15  Jennechies
13.45  duo d’ accordage
14.15  recreanten LAV
14.45  Vinocanka
15.15  Steirische harmonica orkest Lochem
15.45  Vinocanka
16.00  Jennechies
16.30  Die Midlandsteiers

 

2 november: gratis inloopavond

Op vrijdag 2 november van 19.00 tot 21.00 uur houden we in onze winkel een gratis inloopavond. Hier kan iedereen vrijblijvend informatie vragen over accordeon en harmonica en er meteen een gratis proefles aan vastknopen.

Dit is een van de activiteiten in het kader van het 70-jarig bestaan van Zweverink Muziek. Ook staat de zaak dit jaar 25 jaar onder leiding van Dinie Zweverink.

Ook is de eindejaarsopruiming begonnen. Kom snel langs en sla je slag! We hebben gebruikte instrumenten en versterkers in de aanbieding tegen spectaculaire prijzen. 

Tot 2 november in onze winkel aan de Zwiepseweg 80 in Lochem.

28 september: workshops, gratis proefles en muziekavond met Florian Michlbauer

vlnr: Johannes Petz, Dinie Zweverink en Florian Michlbauer

In het kader van ons 70-jarig jubileum houden we op 28 september een speciale dag rondom de Steirische Harmonika.

Er zijn workshops met  Johannes Petz en Dinie Zweverink. Zie daarvoor het tijdschema hieronder. Maar er is meer: 

Gratis kennismaking met de Steirische harmonika

Om 11.30 en om 13.30 uur is er de mogelijkheid om gratis kennis te maken met de Steirische harmonika. Ontdek zelf de harmonika en leer de eerste beginselen aan de hand van de beroemde Michlbauer lesmethode. Iedereen kan het leren! In 1 uur tijd leer je de eerste stappen. Binnen korte tijd is het mogelijk om al een leuke melodie te spelen.

Muziekavond met speciale gast:
Florian Michlbauer

 Om 20.00 uur begint een speciale muziekavond ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van Zweverink Muziek. Speciale gast is Florian Michlbauer. Hij presenteert de door hem ontwikkelde lesmethode en laat horen wat je allemaal uit een Steirische harmonika kan halen.

Het harmonika-orkest van Dinie Zweverink opent de avond.

De toegang is gratis. De zaal is open vanaf 19.30 uur.
Zaal Heksenlaak, Zwiepseweg 32, Barchem.

Tijdschema:

 9.45u
 * Boarisch speel je zo door Johannes Petz
* Balgtechiek, haal meer uit je instrument door Dinie Zweverink

13.30u
 * Typisch Steirisch – Die Geheimnisse der speziellen Spiel- und
Balgtechniken door Johannes Petz

15.30
 * Hoe oefen ik juist en efficiënt? door Johannes Petz
* Balgtechniek, door Dinie Zweverink

De workshops kosten € 25,00 p.p.incl. koffie/thee

Info en aanmelden:
Zweverink Muziek, tel. 0573 251704 of info@zweverinkmuziek.nl

Zweverink Muziek 70 jaar... Feest!

Zweverink Muziek bestaat dit jaar alweer 70 jaar. Opgericht door Jan Zweverink in 1948. En dochter Dinie Zweverink staat dit jaar 25 jaar aan het roer. Dat is een feestje waard dachten we zo.

Daarom gaat er vanaf week 20 (14-20 mei) elke week een instrument met maar liefst 25% korting letterlijk ‘in de etalage’. Het gaat telkens om een eenmalige aanbieding van slechts één stuks. Wie het eerst komt…

Wil je geen aanbieding missen? Volg dan onze Facebook-pagina. Klik HIER.

Verder houden we dit jaar diverse acties en activiteiten. Zo is er op 9 en 10 juni een Open Huis. Nadere informatie hierover volgt. Zet het alvast in de agenda.

Oostenrijkse ‘Harmonika Messe’ opgevoerd in Lochemse kerk

(dit artikel is overgenomen met toestemming van LochemsNieuws.nl)

LOCHEM – In de katholieke kerk aan de Nieuweweg in Lochem wordt op zondag 22 april de ‘Steirische Harmonika Messe’ uitgevoerd door een orkest met 24 harmonicaspelers en een groot koor, dat deels per bus uit de regio rond het Oostenrijkse Graz wordt aangevoerd.

Harmonica
De speciaal voor harmonica geschreven messe (mis) is van de hand Florian Michlbauer. Het stuk, dat in 2012 voor het eerst werd uitgevoerd, is geschreven voor traditionele Oostenrijkse kerkdiensten. In plaats van het orgel speelt een 3-stemmig  harmonicaorkest, met begeleiding van een bas en een gitaar, aangevuld met een koor.

Oostenrijk
Een groep harmonicaspelers onder leiding van Dinie Zweverink voerde de mis al twee keer uit in de kerk van St. Erhard in de Oostenrijkse gemeente Breitenau, met hetzelfde koor dat in april naar Lochem komt. Een van die uitvoeringen vond plaats tijdens Frohleichnam (Sacramentsdag) dat in Oostenrijk en Duitsland geldt als kerkelijke feestdag. Het valt op de tweede donderdag na Pinksteren.

Steiermark
Dinie Zweverink gaat bijna jaarlijks met een groep spelers naar Steiermark (Stiermarken). Dat is de regio in Oostenrijk waar de Steirische harmonica vandaan komt. Sinds 2014 dient Gasthof Hofbauer als onderkomen voor de groep. ,,Toen ik tijdens een verblijf in 2015 een nieuwe afspraak te maken, vertelde ik de eigenaar dat ik op verzoek van een aantal leerlingen de harmonikamesse aan het instuderen was”, zegt Dinie Zweverink.

Pastoor
Juist op dat moment zat de plaatselijke pastoor – met de prachtige naam Robert Schneeflock – te eten in het restaurant. ,,Hij stelde meteen voor om het uit te voeren in de kerk.” Het plaatselijke vrouwenkoor ‘Hochlantscher Frauersingrunde’, onder leiding van Marianne Solodzuk, zou de zangpartijen voor haar rekening nemen. ,,De Oostenrijkers vonden het al bijzonder dat een groep Hollanders ‘hun’ mis uitvoerde en toen bleek het ook nog heel indrukwekkend te klinken’, herinnert Dinie Zweverink zich.

Nederland
In 2016 volgde een uitvoering in de kerk van Hinterstoder en vorig jaar was St. Erhard nogmaals aan de beurt. Na afloop, als het in Oostenrijk gebruikelijk is om na te praten bij ‘brood en wijn’, kwam ter sprake dat de mis ook eens in Nederland gehoord moest worden. De harmonicagroep heet inmiddels Hofbauers Holländische Harmonikafreunde, vernoemd naar het hotel waar ze verblijven.

Première
,,Afgelopen november kreeg ik bericht dat ze een busreis hadden georganiseerd naar Lochem en dat de Nederlandse première dus kon worden voorbereid.” Dinie Zweverink vond daarvoor al snel weerklank bij de katholieke kerk in Lochem. De datum werd vastgesteld op 22 april en er werden kamers voor 46 personen gereserveerd bij hotel Hof van Gelre.

Koor
Het koor van de Lochemse katholieke kerk is inmiddels ook enthousiast geworden en gaat (deels) meezingen. ,,Zo kan het koor uitgroeien tot misschien wel 45 zangers”, zegt Dinie Zweverink die zelf gaat dirigeren. Het koor heeft inmiddels ook enkele mannenstemmen en de begeleiding is uitgebreid met bassist en een gitarist.

Twee voorgangers
Tijdens de mis in Lochem gaan de Oostenrijkse pastoor Robert Schneeflock en emeritus pastoor Fons Zandbelt samen voor. Voor de bezoekers liggen 300 meezingboekjes klaar. De harmonicagroep bestaat uit spelers uit de Achterhoek, Twente en van de Veluwe. De dienst begint op zondag 22 april om 10.00 uur.

Uitstapjes
De Oostenrijkers zijn van 19 tot en 23 april in Lochem en willen van daaruit uitstapjes maken naar bezienswaardigheden in Nederland. Tijdens de heenreis met de bus willen ze het repertoire nog eens doornemen. Tijd is er genoeg voor want de reis duurt zo’n 14 uur.

Michlbauer
Florian Michlbauer is de componist van de mis en ontwikkelaar van een lesmethode voor harmonica. Hij was eind 2016 nog te gast bij Zweverink Muziek in Lochem, dat is gespecialiseerd in deze instrumenten. Michlbauer presenteerde zijn methode bij de Heksenlaak in Barchem en in Buurse.